torsdag 16 februari 2012

BETEN ÅRET OM

För två tjejer som aldrig sett en ren förut är några tusen väldigt imponerande. På filmen nedanför förflyttas renarna från sitt höstbete till sitt vinterbete. Detta året har hela processen blivit försenad på grund av den milda vintern. Normalt sätt så befinner sig renarna på vinterbetet mellan november och mars men de svaga isarna detta året har gjort det svårt att förflytta sig fram den långa sträckan.



Vinterbetet ligger beläget längst söderut i samebyn och i Laevas fall som även i många andra samebyar betyder det också längst österut. Här befinner sig renarna som sagt mellan november och mars. I början av perioden sker ett samlingsarbete där samebyns renar förbereds för skiljning. Renskiljningen innebär att alla samebyns renar ska delas upp och detta sker i en speciell hage. Husbönderna känner igen sina renar på märkena och man samlar in dem. Bilden nedan visar grunden av en skiljningshage där varje husbonde står för sin egen "gård". Varje husbonde har sedan sitt eget ställe på vinterbetet att förflytta sina renar till. Under hela perioden bevakas dem. På så sätt försöker man förhindra att blanda ihop hjordarna med andra grupper eller till och med andra samebyar. En av anledningarna till att de flyttar på sig kan vara dåligt bete på platsen så de väljer att söka föda någon annanstans.



Därefter kommer våren och då behövs det laddas upp rejält. Efter vintern med svåråtkomlig föda är renen trött. På vintern kan det ha varit 70-80 cm djup snö att ta sig igenom för att nå maten på marken. I de fall då snön blivit så hårt packad att de inte kunnat ta sig igenom den får renen istället nå upp till träden med hjälp av den bärande isen. Men nu när det är vår och renarna har flyttats en bit norrut igen blir det snart dags för kalvarna att födas. Detta sker i maj månad. Här är det viktigt med mycket bete och en uppvilande miljö. Renen har höga krav vid denna tidpunkt och vill därför att kalvningslandet ska kunna erbjuda skydd mot rovdjur.

Sommarbetet varar mellan juni och juli och nu flyttar vi upp mot fjäll för att försöka rymma värmen. I lågfjället erbjuds växtrika betesmöjligheter medan högfjället är ett bra ställe att komma undan från hettan och insekterna. Sommarbetet betyder också att det är kalvmärknings dags. Renarna är vid detta laget spridda och drivs in i hagar gruppvis för att märkas. Grupp efter grupp tas de in i hagen och om en kalv har otur kan han fångas in flera gånger för att bli märkt. På detta sättet förlorar han tid ute på betet och förlorar energi på att springa runt i hagen. I hagen är det nämligen så att alla renarna springer motsols runt och runt för att husbönderna ska kunna se märkningarna i öronen på dem. Om det ännu i september finns någon kalv som inte blivit märkt faller den till samebyn och den går förlorad.


Under hösten flyttas de åter ner till det bete som också används under våren. Nu (augusti-oktober) ska de äta upp sig så mycket som möjligt eftersom att det snart blir dags för slakt. Hela sommaren har renarna endast ätit gräs och örter men nu är födan mer baserad på svamp och lavbete. Brunnsten är den sista slaktningsdagen och det är den 18 september. Förr var det tillåtet att slakta ute i hagarna men nu måste renarna åka på kontrollslakt. Närmast för Laevas är det att skicka de till Rensjön som ligger 6 mil från Kiruna. Hushållsslakten finns det dock fortfarande inga krav på. Ute i hagen väljer du en eller några du tycker ser fina ut, från dina egna såklart, och skjuter de med ett skott mellan öronen rakt på plats...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar