Den samiska kulturen är bred, det är allt från musik till slöjd och sedvanor. Den samiska musikformen heter jojk, det är en slags sång som ibland kan sakna ord. Jojken är ett sätt att uttrycka känslor. Många samer är skickliga slöjdare, förr tillverkade de alla redskap och kläder själva. Materialet hämtade de från naturen och djuren. Renen var mycket användbar. Av renens horn kunde man göra knivskaft, skidor och smycken. Skinnet blev till kläder, skor eller väskor. Bällingar - skinnet på renens ben, blir till lappskor. Samerna har en egen traditionell klädsel som kallas gákti, kolt. Nu för tiden används kolten mest vid högtider. Kolten ser olika ut beroende på vilket område som samen kommer ifrån, på så sätt kan man se var den andra kommer ifrån.
På samerådets 15:e samekonferens, år 1992, i Helsingfors beslutade man att samerna ska få en egen nationaldag som äger rum den 6 februari, varje år, och firas över hela Sápmi. Att man valde just den 6 februari är för att hedra minnet av det första samiska landsmötet i Trondheim, år 1917, då alla samer från olika nationer samlades för första gången för att diskutera gemensamma frågeställningar. Mötet samlade över 100 samer.
Samerna har en egen flagga som skapades under den 13:e samekonferensen i Åre, år 1986. Grundidén i flaggan är en symbol från en samisk trumma. Färgerna man har valt till flaggan är de samiska färgerna, de finns även bland de samiska dräkterna.
Cirkeln är en sol-måne symbol. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar